Ekdysteroidy: Ecdysterone i Turkesterone – co i jak

Ekdysteroidy

Ekdysteroidy to hasło, które ostatnimi czasy często powtarza się w branży fitness. W jednym wielkim skrócie są to androgeny insektów, które biorą udział w ich reprodukcji. Czy ich suplementacja rzeczywiście daje podobne efekty co suplementacja testosteronem?

Ekdysteroidy – Ecdysterone i Turkesterone

Na początku powiem wam, jakie są najlepsze źródła tego potencjalnie anabolicznego środka. Występuje on w wielu roślinach, lecz zazwyczaj w ilościach, które są nieznaczące w kontekście jego bioaktywności. Najlepsze źródła to m.in. szpinak oraz Quinoa, czyli komosa ryżowa. Ich struktura jest bardzo podobna do dobrze znanego wam testosteronu i są one w pewnym sensie analogicznymi hormonami, jeśli chodzi o ludzi oraz insekty. Środków z rodziny Ekdysteroidów jest ogólnie ponad 200, lecz większość nie jest bioaktywna. Najbardziej popularne to właśnie Ecdysteron i Turkesteron.

Ekdysteron i Turkesteron – film

Chcesz obliczyć swoje zapotrzebowanie kaloryczne i osiągnąć swój cel sylwetkowy? Sprawdź nasz KALKULATOR KALORII!

Inne źródła ekdysteroidów

Ekdysteroidy występują w wielu roślinach (około 6% wszystkich istniejących roślin), jednak zwykle w ilościach uznawanych za niewystarczające do ekstrakcji lub aktywności biologicznej. Niektóre rośliny, które zawierają większe ilości bioaktywnych ekdysteroidów, to:

  • Szparag Filicinus
  • Yams
  • Białe pieczarki
  • Ajuga Turkestanica, źródło hydroksylowanego w pozycji C-11 ‘Turkesteronu’
  • Rhaponticum carthamoides
  • Silene Praemixta (2-deoksyekdysteron i 2-deoksy-alfa-ekdysteron)
  • Vitex Scabra, zawierający 1,8% ekdysteroidów wagowo oraz inne gatunki Vitex, takie jak cymosa i canescens.

Nazwa ekdysteroidów pochodzi od steroidowej podstawy (steron) oraz ich związku z procesem linienia, znanym jako ecdysis. Powodem ich obecności w roślinach (są one hormonami owadów) jest ochrona roślin przed nieprzystosowanymi owadami, dzięki czemu stanowią fitoaleksyny.

Źródła ekdysteroidów Komosa ryżowa
Komosa ryżowa to świetne źródło ekdysteroidów!

Ciekawe korzyści wynikające z Ekdysteroidów

Ochrona przed toksynami i wpływ na enzymy

Ekdysteron zwiększa indukcję enzymatyczną zarówno acetylocholinoesterazy, jak i dekarboksylazy glutaminianowej. Te efekty wynikają z faktu, że ekdysteroidy zwiększają syntezę białek, co dotyczy tkanek białkowych (mięśnie szkieletowe, białka narządów) i enzymów (poprzez zwiększoną skuteczność mRNA, jak sugerują Uchiyama i Otaka). Zmiany w dekarboksylazie glutaminianowej wynosiły 25-30% in vivo po podaniu 2,5-50 ug/kg masy ciała, choć zależność dawki nie była jasna. Ekdysteron wykazuje również pewne działanie ochronne przeciwko toksynom neurologicznym.

Cholesterol

Phytoekdysony (rodzina, do której należy ekdyteron) wykazują pewne obiecujące właściwości obniżające poziom cholesterolu, prawdopodobnie poprzez zwiększenie przemiany cholesterolu w kwasy żółciowe. Te efekty zostały zaobserwowane przy dawce 2,5 mg/kg masy ciała.

Metabolizm glukozy

Ekdysteron (termin wymienny z 20-hydroksyekdysteronem, lub 20-HE) zdaje się potrafić hamować wątrobową syntezę glukozy, a tym samym obniżać poziom cukru we krwi niezależnie od wydzielania insuliny i poziomu sercowego hormonu. Hamowanie metabolizmu glukozy wydaje się wynikać z fosfoenolopirogronianowej karboksikinazy i glukozy-6-fosfatazy, a także indukować fosforylację Aktywatora białka kinazy B w komórkach wątrobowych.

Przy dawce 10mg/kg masy ciała, związek pokrewny 20-hydroksyekdyzosteron wykazuje zdolność do wywierania efektów przeciwcukrzycowych i przeciw otyłości w modelach otyłości zwierząt, co sugeruje, że może wywierać te same działania u ludzi. Te zmiany również skutkowały większym wydzielaniem adiponektyny z adipocytów szczurzych. W przeszłości wykazano, że wywiera podobne właściwości przeciwcukrzycowe niezależnie od sposobu spożycia/wstrzyknięcia.

Źródła ekdysteroidów Szpinak
Szpinak jako źródło ekdysteroidów

Ekdysteroidy – działanie potwierdzone badaniami

Istnieją badania, które mówią o potencjalnych zalet związanych ze zwiększaniem MPS, czyli syntezy białek mięśniowych, obniżaniem poziomu cukru we krwi i poprawie ogólnej wrażliwości insulinowej. Niestety, jeśli chodzi o oddziaływanie Ecdysteronu na poziom testosteronu w naszym całkowitego oraz wolnego, nie zanotowano żadnych zmian, więc najprawdopodobniej nie wpływa on bezpośrednio na receptory androgenowe. Mimo tego pewne testy in vitro pokazały zależność między receptorem estrogenowym beta, co przełożyło się na hipertrofię komórek.

Podsumowując, Ekdysteroidy nie są zbyt dobrze przebadane i nie mamy pewności co do ich działania. Jednak biorąc pod uwagę fakt, że wystarczy wprowadzić do diety trochę szpinaku i komosy ryżowej, to dlaczego by tego nie zrobić? Papaj wiedział co dobre, jedząc tyle szpinaku. Najwidoczniej był do przodu z badaniami o dobrek kilkanaście lat… 😀

Research o Ekdysteroidach znajdziesz TUTAJ.

Ekdysteroidy: Podsumowanie

Ekdysteroidy to substancje, które występują w roślinach i mają szereg potencjalnych właściwości zdrowotnych. Autor omawia przede wszystkim działanie ekdyteronu na organizm człowieka, takie jak wzrost syntez białek, ochronę przed toksynami neurologicznymi, obniżanie poziomu cholesterolu, działanie przeciwcukrzycowe oraz przeciw otyłościowe. Artykuł zawiera wiele ciekawych informacji na temat działania ekdyteronu i jego związków pokrewnych na organizm, co może zainteresować zarówno osoby zainteresowane zdrowiem, jak i naukowców i specjalistów w dziedzinie medycyny.

Zobacz też:

Podobne posty