Nabijacze objętości w diecie – TOP 3 dodatków
Nabijacze objętości to dla mnie podstawa diety na dłuższej redukcji, szczególnie w jej końcówce. Wielu z was pewnie ma ten problem, gdzie po jakimś czasie spędzonym na diecie doskwiera wam ciągły głód. Z okresem redukcji jest taki problem, że im jest ona dłuższa i im głębszy deficyt kaloryczny, tym większy doskwierający nam głód. Jak to ogarnąć?
Jest wiele sposobów. Manipulacja wyrzutami greliny poprzez przeprogramowanie planowanych godzin posiłków, zwiększenie podaży białka w diecie, albo…
Jedzenie objętościowych posiłków, które dostarczają niskiej ilości energii, lecz możemy się nimi najeść! Przedstawie wam dziś moje TOP3 produkty na podbicie objętości posiłków, które nie zwiększają ich kaloryczności!
Guma Guar / Guma Ksantanowa – Zagęszczacz
Są to zagęszczacze na bazie błonnika. W dużym skrócie, sprawiają, że płyn, do którego dodasz takiej gumy, staje się kisielem / budyniem. I to bez dodatkowych kalorii!
Guma Guar oraz guma ksantanowa to świetne dodatki do domowych lodów, deserów proteinowych lub innych potraw, które docelowo mają mieć gęstą konsystencję. Tylko pamiętajcie, aby nie przesadzić z ilością. Co za gęsto, to nie zdrowo, szczególnie dla jelit.
Agar / żelatyna – substancje żelujące
Są to substancje, dzięki którym możemy stworzyć galaretkę z niczego. Dosłownie. Możecie tutaj użyć napojów 0kcal, herbat owocowych, kakao, lub nawet kaw. Są idealnym sposobem, aby schudnąć bez liczenia kalorii.
Świetną opcją są też gotowane owoce, gdzie dodając do nich wcześniej wymienione zagęszczacze i dodatkowe substancje słodzące, możemy uzyskać na prawdę ciekawe desery.
Ja osobiście używam ich do proteinowego ptasiego mleczka, przepis znajdziecie na naszej stronie.
Makaron Shirataki Konjac – Deklasuje wszystkie nabijacze objętości!
W tym sezonie redukcyjnym jest do dla mnie absolutny FAWORYT. Stosuję go do wszystkiego, a szczególnie w dni Low Carb, gdzie brakuje mi tych “uzupełniaczy” posiłków w postaci dodatkowych węglowodanów. Makaron ten jest wytwarzany z korzenia rośliny Amorphophallus Konjac. Brzmi trochę jak zaklęcie z Harrego Pottera. 🙂
Jak pewnie się domyślacie, pochodzi z Azji – jak większość tego typu wymysłów. Jego głównym składnikiem jest Glukomannan – czyli dokładnie to samo, co w gumie Guar. Jest to błonnik rozpuszczalny, który po prostu się nie trawi, więc nie trzeba go wliczać w kalorykę.
100g makaronu Konjac ma około 6kcal, czyli dosłownie tyle co nic.
Inne artykuły, które pomogą Ci schudnąć
Zobacz artykuły z przepisami:
- Pieczone Nuggetsy z piekarnika – Przepis – Aż 56g białka!
- Dietetyczny omlet: Przepis. Aż 65g białka w porcji!
- Dietetyczne kargule – zdrowy przepis. 60g białka!
- Fit Ptasie Mleczko – Przepis na białkowy deser
- Domowe Qurrito FIT – prosty przepis prosto z Biedronki!
- Wysokobiałkowe Fit Chaczapuri: Dietetyczny przepis
- Domowe Batony Proteinowe – Fit przepis!
- McChicken przepis w wersji FIT – 40g białka
- i wiele innych, dostępnych na naszym blogu.
Zobacz też: